софия в топ 10 в света по качествен интернет

parsy

New Member
Joined
Apr 9, 2008
Messages
351
Reaction score
152
София се нарежда на 10-то място в света в тазгодишното изследване на качеството за високоскоростната свързаност в интернет (2009 Broadband Quality Study), извършено от Университета в Оксфорд и Университета в Овиедо и спонсорирано от Сиско.
Българската столица събира 56 точки в класацията за скорост и качество на интернет връзката сред градовете, докато лидерът в класацията - японският град Йокохама, има 85 точки. В Топ 10 преди София се нареждат още три града в Япония (Нагоя, Сапоро и Осака), два в Швеция (Малмьо и Упсала), Сеул (Южна Корея), Каунас (Литва) и Ухан (Китай). Същевременно, столицата ни изпреварва технологични лидери като Токио, Копенхаген и Цюрих, които се нареждат съответно на 18-то, 13-то и 17-то място.
62 от общо 66 изследвани страни са подобрили качеството на броудбанд услугите си спрямо миналата година. В същото време новите данни от проучването показват задълбочаване на разделението в качеството на дигиталните услуги между градските и селските райони.
Според данните от изследването, Южна Корея е водещата страна през 2009 г. по отношение на използване на високоскоростен интернет, като изпреварва предишния лидер - Япония. Швеция пък има най-висококачествения интернет в Европа. Страната бързо настига Япония и Южна Корея, тъй като резултатите й се подобряват с 38% спрямо 2008 г.
Резултатите от изследването са изключително положителни за България - заедно с Латвия и Литва тя се нарежда веднага след Швеция по отношение на качеството на интернет услугите, вследствие на скорошни разширения на оптичните и кабелните мрежи в големите градове. Слабото проникване обаче все още задържа тези страни по отношение на показателя интернет лидерство.
Страната ни е сред 9-те държави (заедно с Южна Корея, Япония, Швеция, Литва, Латвия, Нидерландия, Дания и Румъния), които предлагат широколентова свързаност с необходимото качеството за уеб приложенията от следващо поколение. Такива са интернет телевизията с висока дефиниция и видео комуникациите, които ще бъдат официално представени през следващите 3 до 5 години. През миналата 2008 г. само Япония изпълняваше тези изисквания.
Освен това, България показва втори резултат с 56% (след Южна Корея, която има 72%) за най-значително подобрение по отношение на качеството на интернет през последната година. След нас остават Литва (55%), Швеция (38%) и Румъния (34%). Кения пък утроява своя общ резултат, но въпреки това остава значително под прага на изискванията за приложенията на новите технологии.
Проучването на университетите се прави за втора поредна година, като целта му е да изследва възможностите на всяка от страните да се възползва от уеб приложенията и услугите от следващо поколение. Изследователският екип е разкрил, че качеството на броудбанд услугите е пряко свързано с напредъка на националната икономика и дава преимущества на страните, които поставят като национален приоритет развитието на високоскоростния интернет. Проучването за 2009 г. включва 24 нови страни, както и допълнителни анализи за качеството на широколентовия интернет в 240 града.
 
megalan e боза пред новите нетове дето теглят по 50 мб от датата
 
megalan e боза пред новите нетове дето теглят по 50 мб от датата

wow 50мб... това е доста добро :)
 
на кой не си platinum ? и какъв е uploada ти защото знам нетове с по 50 МБ дърпане ма нямат никакъв ъплоад
 
Evo Net във Велико Търново е най-стабилен ама айде са не се изхвърляй (nqh) :p
 
на ево съм. ъплоуда не го знам точно, но е горе-долу приличен. това ми се случи няколко пъти докато бях с гуугъл хром и теглех бейблейд (за брат ми някой да не си помисли нещо като омарукет дето май гледаше уинкс клъб) от 4сторинг.ком.
 
ее ти не си от софия аз говоря в сф нетовете, че новите са някакви ненормални и мегалан кур ще стане ако тея почнат да се разпространяват
 
хаха пич 50 мб е твърде малко най силния нет на мегалан е 50 мб а най слабите по 45 лева тук в кварталите са някакви луди особено ако не са много голями фирми :)
 
evo net във велико търново е най-стабилен ама айде са не се изхвърляй (nqh) :p

добри са но живея малко на далече от офиса им и не идват до тук... :d