Принципно, за да пробиеш с подобна идея трябва да откриеш нещо, което го няма в момента и да стане бързо популярно. Другия вариант е да извадиш нещо, което го има съществуващо, но многократно подобрено и гъвкаво. В първия случай разчиташ на късмет, във втория три трябва голям ресурс от пари, разработчици и идеи. За мен, като програмист никоя социална мрежа не е достатъчно гъвкава, за да ме накара да я полвам постоянно, а до момента само facebook отговаря на условията ми и то доста слабо. Ето моите идеи :
1. интеграция с всякакви устройства (поне за мен е много важно въпросната социална мрежа да се интегрира директно със самите устройства на по-ниско ниво от нормално приложение, за да може лесно и бързо да се използва)
2. както ти горе посочи - филтрация на всичката тая гадост изплюта от клюкарски сайтове и простотии (което веднага ти реже поне 40% от аудиторията, защото доста хора правят точно това - четат клюки, ползват приложения от рода "колко процента те обича", "подходящата зодия за брак" и така нататък
3. лесно и бързо да откриваш хора, които търсиш (тук идва проблема, който ще откаже доста от хората при стартирането на мрежата - няма да намерят почти никого от познатите си - тоест ти трябва стабилен маркетинг от самото начало, за да привлечеш голям брой хора и те рекурсивно да привличат още)
Доста хора в момента се опитват да пробият със социални мрежи, пробвал съм 6-7 на брой, като доста от тях правят грешката да пуснат проекта на живо без да са довършили важни фийчъри или пък са пълни с бъгове, защото нямат достатъчно бета тестери преди реалното стартиране. Като цяло задачата е доста трудна, но все пак ти пожелавам успех и винаги можеш да разчиташ на помощ, поне от моя страна