Говорилня

426213_322056934511353_178832262167155_983820_372595458_n.jpg
 
  • Like
Reactions: Ivaylo99
-Не бях чак толкова пиян!
-Браат,ти прегръщаше бездомник с бяла брада и крещеше "Дъмбълдор,ти си жив!!"
:D
 
  • Like
Reactions: Life
Ти си роза,ти си крем,ти си щастие за мен айде ся с теб да се.. :D
 
Честит 3 март, БРАТЯ!
2365410k.gif

_________________
БЪЛГАРИЯ, САНСТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР 03.03. 1878 г
(1878)

Договор, подписан между Русия и Османската империя на 19 февр. (3 март). С него се слага кр. на Руско-турската освободителна война 1877–1878. Подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой). Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен, и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. С. м. д. съдържа преамбюл, 29 чл. и заключение. Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Нейната площ е над 170 000 кв. км. В територията на България влизат цяла Северна България без Северна Добруджа, която преминава към Румъния, цяла Тракия без Одринско и Гюмюрджинско и цяла Македония без Солунско и Халкидическия полуостров, които остават за Турция. Така обозначените български граници обхващат територии, близки до определените на Цариградската конференция 1876. Според договора начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде избран от народа, утвърден от Високата порта и одобрен от Великите сили. Събрание от избрани български първенци трябва да обсъди и приеме основния закон на страната. С цел подпомагане на българския народ в началните стъпки на неговото държавно управление се предвижда в страната за срок от две години да остане временно руско управление. Османската империя няма право да държи турски войски в Княжеството. Уточняват се въпросите, свързани с наличието на османски държавни, обществени и лични имоти в България. Третира се плащането на годишен данък. С. м. д. санкционира редица придобивки и за др. балкански държави. Румъния, Сърбия и Черна гора узаконяват своята независимост. Румъния получава Северна Добруджа, срещу което отстъпва Южна Бесарабия на Русия. На Сърбия е дадена Нишка област. В о. Крит трябва да влезе в сила Органическият устав от 1868. Босна и Херцеговина получават административна автономия. Урежда се корабоплаването през Босфора и Дарданелите. През тях свободно могат да преминават в мирно и военно време търговски кораби на неутралните държави. С. м. д. урежда редица аспекти от Източната криза. Увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

На 19.02/03.03. 1878 г. Русия и Османската империя подписват в градчето Сан Стефано край Истанбул мирен договор. В шифрованото нареждане от Петербург до ръководителя на Руската делегация граф Н. П. Игнатиев мирният договор е наречен "обикновен прелиминарен протокол". Това произтича от споразуменията на Русия с Австро-Унгария и с Англия, уговорени преди войната (Будапещенска тайна конференция от 15.01-30.03. 1877). Царското правителство придава на Санстефанския мирен договор единствено смисъла на тактически ход за запазване на руското влияние на Балканите. Освободена само "на хартия", България обхваща почти цялото етническо землище на българския народ, което е безспорно признатата територия на Българската екзархия от 1870г.; Северна Добруджа с българското й население Русия отстъпва на Румъния заради участието й във войната и в замяна на Южна Бесарабия (Молдова), която е върната на Русия. Българската Нишка област е окупирана междувременно от сръбската армия и остава в границите на Сърбия. Тези териториални придобивки за съседните държави и за Русия стават за сметка на току-що освободените Българи.
Санстефанска България се превръща в неосъществен национален идеал за поколения Българи, който се постига за кратко в годините на Първата балканска и на двете световни войни.

3 Март - Национален празник на България [HD] - YouTube
 
Last edited:
Значи първо честит празник на всички.
Някой може ли да ми каже, от къде мога да взема Уебшопа на Mephisto ?
 
Хора спорим с едно фр за коефициелнтите на футбола, значи не играя и не смятам да играя, но просто спорим ако:
4.0 3.20 1.65 е коефициента
Отбор1 + Равенство + Отбор2 дефакто коефициента за отбор2 е 1.65 ако си заложил 1 лев, фр-то вика, че ще спечелиш 1.65 лева и ще си тръгнеш с 2.65 лева.. което е абсурд според мен, ще си тръгнеш с 1-ния лев дето си заложил и 65 стотинки печалба, има ли прав или и двамата грешниме ?
 
Значи първо честит празник на всички.
Някой може ли да ми каже, от къде мога да взема Уебшопа на Mephisto ?



Какъв е тоя Webshop на Мephisto ????